Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Negocieri româno-ucrainene pentru un acord de mic trafic de frontieră PDF Imprimare Email
Duminică, 23 Mai 2010 10:30

De mai (prea) mult timp, deja, autorităţile diplomatice române şi ucrainene se află în tratative pentru încheierea unui acord bilateral de mic trafic de frontieră, aşa cum statul vecin a încheiat deja cu Ungaria sau Slovacia, de pildă, care ar presupune ca cetăţenii ucraineni care domiciliază pe o distanţă oarecare (ce urmează a fi stabilită reciproc) să nu mai fie supuşi obligativităţii obţinerii vizei pentru intrarea pe teritoriul României.

Cu ocazia prezenţei, în data de 2 martie 2010, la Şcoala medie de gradul I-II, din localitatea Bouţu Mic, ce aparţine de Strâmtura, raionul Teceu, regiunea Transcarpatia, Ucraina, la prima ediţie a manifestării "Ziua Internaţională a Limbii Române" circumscrise sărbătoririi limbii materne de către UNESCO, consulul Dorin Popescu din cadrul Consulatului General al României de la Cernăuţi, a stat de vorbă cu reprezentanţii presei sosite din ţara noastră, declarând: "Deplasarea în România a cetăţenilor ucraineni, necesită obţinerea prealabilă a unei vize de călătorie. Aceasta nu înseamnă că trebuie să urci Everestul, dar sunt câteva condiţii care trebuie îndeplinite, România fiind parte a Uniunii Europene, care a impus nişte bariere privind circulaţia şi intrarea în teritoriul european a cetăţenilor ne membri ai spaţiului UE. Toate misiunile diplomatice şi consulare româneşti din Ucraina vin în sprijinul etnicilor români care trăiesc în apropierea graniţelor cu România. Partea română negociază cu partea ucraineană un acord politic privind micul trafic la frontieră. Nădăjduiesc că nu va dura multă vreme până va fi semnat şi implementat acest acord, care va permite deplasarea în România, respectiv în Ucraina, a cetăţenilor celor două ţări, care locuiesc în zona de frontieră, pe o distanţă care încă nu a fost stabilită. Cetăţenii ucraineni din această zonă nu vor avea nevoie de viză,ci doar de un permis de călătorie . Totodată, partea română pledează insistent şi aşteaptă un răspuns de la partea ucraineană, cu privire la deschiderea în regiunea Transcarpatia a unui nou oficiu, birou sau consulat simplu ori general al României. Deschiderea acestuia ar facilita deplasarea etnicilor români şi nu numai în România din regiunea Transcarpatia şi cele adiacente, fără a mai fi necesară deplasare la Cernăuţi, cale de 450 km dus-întors. De asemenea, vă informez că de o vreme, la Consulatul General de la Cernăuţi am renunţat la practica listei de aşteptare, astfel încât, în momentul de faţă, orice cetăţean care se prezintă în vederea deplasării în România cu documentele necesare obţinerii vizei, în zilele de luni, marţi, joi şi vineri,primeşte acest înscris în termen de 7 zile pe o durată de 6 luni sau mai mult, funcţie de scopul şi natura deplasării. Preţul standard, stabilit la nivelul întregii Uniuni Europene, este de 55 dolari pentru toate tipurile de viză, însă există 14 categorii de cetăţeni care beneficiază de gratuităţi: minorii, cei care se deplasează la acţiuni culturale,umanitare sau sportive, pensionarii etc. La ora actuală, mai mult de 55 la sută dintre solicitanţi obţin viză gratuită. Fiind nevoiţi a se deplasa de două ori la Cernăuţi, locuitorii din Slatina,bunăoară, pierd două zile pe drumuri. (Cu un autoturism bun, străbaţi acest traseu, fără oprire, dus-întors în 9 ore). Până la soluţionarea cererii noastre de deschidere a reprezentanţei consulare româneşti în Transcarpatia, nu există alte soluţii".

Aşteptăm cu interes încheierea respectivului acord şi avem certitudinea că, o dată cu el, posibilitatea de a-i avea mai frecvent în mijlocul nostru pe reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Transcarpatia va contribui, o dată în plus, la consolidarea relaţiilor fireşti de colaborare şi schimb reciproc cultural şi nu numai.

Ultima actualizare în Duminică, 23 Mai 2010 11:03
 
Toate drepturile rezervate © reINVIEREA : Template by Ahadesign : CMS de Joomla! : Monitorizat de vhpfa sitc