Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mai e valabil acordul Satu Mare-Transcarpatia? PDF Imprimare Email
Duminică, 23 Mai 2010 09:45

 

Au trecut aproape 2 ani, din data de 3 octombrie 2008, când preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, şi viceguvernatorul de la acea vreme al Administraţiei Regionale Transcarpatia, Volodymyr Noblik, au semnat, în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean, un „Acord de colaborare economică, comercială, tehnico-ştiinţifică şi culturală” între judeţul Satu Mare şi regiunea Transcarpatia, din Ucraina, eveniment la care au fost prezenţi majoritatea şefilor celor mai importante instituţii judeţene, precum şi o delegaţie reprezentativă din Ucraina.

După semnare, preşedintele Csehi Arpad a prezentat principalele prevederi ale acordului. “Împreună cu partenerii noştri ucraineni, dorim să asigurăm modernizarea Vămii Halmeu-Diakovo, deschiderea unei noi vămi la Tarna Mare-Hija, deschiderea unui Consulat al României la Ujgorod şi înfiinţarea unui Consulat al Ucrainei la Satu Mare. De asemenea, dorim să realizăm o colaborare economică mai strânsă, participarea cu proiecte comune la programele de finanţare,sprijinirea minorităţii româneşti din Ucraina şi a celei ucrainene din judeţul nostru. Am înfiinţat grupuri mixte de lucru pe domeniile considerate prioritare: cultură, învăţământ, sănătate, turism, dezvoltarea infrastructurii, protecţia mediului şi intervenţii în situaţii de urgenţă”, a declarat preşedintele Csehi Arpad.

Volodymyr Noblik, a susţinut, la rândul său, colaborarea dintre administraţiile locale ale celor două regiuni. “Sunt probleme care pot fi rezolvate la nivel local de cele două administraţii, fără să se mai apeleze la autorităţile centrale. Avem aceeaşi istorie, aceeaşi mentalitate, trăim cu toţii între munţii Carpaţi. Dar avem şi multe probleme pe care le putem rezolva doar împreună. În aceste condiţii, graniţele trebuie să ne unească, nu să ne despartă”, a declarat viceguvernatorul Volodymyr Noblik.

Dacă, la acel moment, demersul a fost considerat drept unul salutar la modul entuziast, întrucât venea să umple un gol imens pe acest palier şi să confere, finalmente, cadrul instituţional atât de necesar demarării unor colaborări mai intense şi mai ample care să vină în sprijinul dezvoltării durabile a celor două zone şi în cel al întăririi legăturilor dintre români şi români pe de o parte şi dintre ucraineni şi ucraineni pe de altă parte, în prezent nu putem decât să (ne) întrebăm dacă el mai este valabil deoarece, de atunci, NU A MAI FOST NICIODATĂ INVOCAT ca bază pentru vreun proiect concret, pentru o colaborare sau măcar activitate punctuală!

Între timp, în Ucraina, au avut loc alegeri prezidenţiale care, prin rezultatul lor, au condus la formarea unei noi coaliţii parlamentare şi, în consecinţă, inclusiv la schimbarea guvernului, fapt care a atras o serie de schimbări în funcţii până la nivel regional şi chiar raional. Prin urmare, aşteptăm cu interes o întâlnire între noua administraţie regională de la Ujgorod şi cea a Consiliului Judeţean Satu Mare şi, de ce nu, una chiar la nivel raional, de vreme ce, în raioanele Teceu şi Rahău, românii aşteaptă în continuare sprijinul nostru!

Ultima actualizare în Marţi, 14 Februarie 2012 09:08
 
Toate drepturile rezervate © reINVIEREA : Template by Ahadesign : CMS de Joomla! : Monitorizat de vhpfa sitc